INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Miejski Urząd Pracy w Płocku


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstały w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia

Kod: 521201

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Uliczny sprzedawca żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia 521201

  • Sprzedawca.
  • Sprzedawca na targu.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 5212 Street food salesperson.

Według Polskiej KlasyfikacjiDziałalności (PKD 2007):

  • Sekcja G – Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • badań ankietowych prowadzonych w projekcie INFODORADCA+ w marcu 2019 r.,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Maria Kowalczyk – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Małgorzata Małysz – Szkoła Podstawowa Specjalna Nr 26 im. Janusz Korczaka, Lublin.
  • Halina Maras-Pawliszyn – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1, Kluczbork.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Łukasz Baka – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Maria Konarska – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Małgorzata Przybyszewska – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.
  • Jolanta Religa – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Agnieszka Szczechura – Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB, Warszawa.

Recenzenci:

  • Lucyna Kubicka – Zespół Szkół Spożywczych, Zabrze.
  • Grzegorz Sławiński – Rӧben Polska sp. z o.o. i Wspólnicy Spółka Komandytowa, Środa Śląska.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Jolanta Maj – Dom Całoroczny nad Jeziorem na Mazurach Agnieszka Gałązka Gospodarstwo Agroturystyczne, Wałpusz.
  • Anna Żbikowska – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa.

Data(rok)opracowania opisu informacji o zawodzie: 2019 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę