INFOdoradca+ Informacje o zawodach - Miejski Urząd Pracy w Płocku


INFOdoradca+ Informacje o zawodach

to materiały zawierające przede wszystkim: opis zawodu, opis kompetencji zawodowych, odniesienie do sytuacji zawodu na rynku pracy i możliwości doskonalenia zawodowego, a także możliwości zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zawodzie.

Opisy zawodów powstały w ramach projektu „Rozwijanie, uzupełnienie i aktualizacja informacji o zawodach oraz jej upowszechnienie za pomocą nowoczesnych narzędzi komunikacji – INFODORADCA+". Projekt był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa II Efektywne polityki publiczne dla rynku pracy, gospodarki i edukacji, Działanie 2.4 Modernizacja publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz lepsze dostosowanie ich do potrzeb rynku pracy.

Więcej informacji o projekcie na stronie infodoradca.edu.pl
Lista 1000 zawodów opisywanych w projekcie INFODORADCA+

INFOdoradca+ Informacje o zawodach

Kontroler jakości produktów spożywczych

Kod: 314401

1. Dane identyfikacyjne zawodu

Kontroler jakości produktów spożywczych 314401

  • Brakarz.
  • Jakościowiec.
  • Kontroler.
  • Kontroler jakości.
  • Pracownik działu kontroli jakości.
  • Próbobiorca.

W Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie:

  • 3116 Chemical engineering technicians.

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

  • Sekcja C – Przetwórstwo przemysłowe.

Notka metodologiczna

Opis informacji o zawodzie opracowano na podstawie:

  • analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz źródeł internetowych,
  • analizy opisu zawodu zamieszczonego w wyszukiwarce opisów zawodów na Wortalu Publicznych Służb Zatrudnienia,
  • badań ankietowych prowadzonych w projekcie INFODORADCA+ w listopadzie 2018 r.,
  • zebranych opinii od recenzentów, członków panelu ewaluacyjnego oraz zespołu ds. walidacji i jakości informacji o zawodach.

Autorzy i eksperci opiniujący

Zespół Ekspercki:

  • Wacława Chodkowska – Przedsiębiorstwo Hurtu Spożywczego, Siedlce.
  • Adam Gajda – Doradca Consultants Ltd. Sp. z o.o., Gdynia.
  • Dorota Gugała-Fekner – Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin.

Zespół ds. walidacji i jakości informacji o zawodzie:

  • Anna Będzińska – Doradca Consultants Ltd. Sp. z o.o., Gdynia.
  • Wojciech Gostomski – Doradca Consultants Ltd. Sp. z o.o., Gdynia.
  • Joanna Gralak-Merchel – Doradca Consultants Ltd. Sp. z o.o., Gdynia.
  • Krzysztof Symela – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.
  • Ireneusz Woźniak – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB, Radom.

Recenzenci:

  • Zygmunt Fekner – Instytut Nowych Syntez Chemicznych, Puławy.
  • Dorota Jendza – Uniwersytet Gdański, Gdańsk.

Panel ewaluacyjny – przedstawiciele partnerów społecznych:

  • Lucyna Kubicka – Zespół Szkół Spożywczych, Zabrze.
  • Halina Maras-Pawliszyn – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1, Kluczbork.

Data (rok) opracowania opisu informacji o zawodzie: 2018 r.

Partnerzy

Na skróty

 Przejdź na górę